JM Suomi - Uunin energiatehokas käyttö

Uunin energiankulutukseen voi vaikuttaa, katso asiantuntijan vinkit!

Moni on nykyään entistä tarkempi siitä, miten, missä ja millä laitteilla sähköä kotitalouksissa käytetään. Ruuanlaitto yhdessä saunan kanssa on muodostanut perinteisesti suuren osan ruokakuntien sähkönkulutuksesta vuositasolla, joten uunin energiatehokkaaseen käyttöön on syytä kiinnittää huomiota.

Energiatehokkuuteen pyrkivä uuninkäyttäjä suunnittelee ruuanlaiton niin, että paistaa kerralla mahdollisimman paljon, sillä tämä säästää uunin lämmittämiseen kuluvaa sähköä. Tämä on hyvä muistaa näin joulun alla, kun erilaisia laatikoita ja leipomuksia tehdään useampia – ei siis yhtä sorttia yhtenä iltana ja toista toisena, vaan mahdollisimman paljon kerralla. Kinkunpaistossa puolestaan pätee erityisesti tänä jouluna vanha vinkki yösähkön hyödyntämisestä, sillä silloin sähkön hinta on todennäköisesti edullisimmillaan.

Ennen kuin uunin napsauttaa päälle, on hyvä kurkistaa sen sisälle ja tarkistaako, kaipaako se puhdistusta. Puhdas uuni toimii moitteettomasti ja sen kaikki ominaisuudet ovat varmasti käytössä, eikä se lämmitettäessä ala haista palaneelle. Ennen ruuanvalmistusta on uuni hyvä laittaa ajoissa lämpenemään, jotta se ehtii saavuttaa halutun lämpötilan siihen mennessä, kun ruoka tai leivoinnaiset ovat valmiita paistettavaksi.

”Yksi yleinen harhaluulo on, että kun asetetaan uunin lämpötilaksi esimerkiksi 200 astetta ja uuni tämän saavutettuaan sammuttaa merkkivalon, että se olisi valmis. Mutta uunin todellinen paistolämpötila ei silloin vielä oikeasti ole 200 astetta, vaan uunin kannattaa olla vielä sen jälkeen hetken aikaa päällä tyhjillään ennen kuin ruuat laittaa sinne”, JM Suomen vastuukorjaustiimin työnjohtaja Tuomo Hänninen kertoo.

Monet uuniruuat eivät liian matalasta lämpötilasta onneksi hätkähdä, mutta asia kannattaa pitää mielessä silloin, kun tekee tietyn paistolämpötilan vaativia ruokia. Esimerkiksi osa leivonnaisista vaatii juuri oikean lämpötilan onnistuakseen.

Tavat ja tottumukset vaikuttavat uunin valintaan

Energiatehokas uuninkäyttö on hyvä olla mielessä jo siinä kohtaa, kun keittiön kodinkoneiden uusiminen tai vaihtaminen on ajankohtaista. Sopivalla laitteella on mahdollista optimoida oman uunin energiankäyttö, joten uunitarpeille on hyvä uhrata muutama ajatus jo ennen kodinkoneliikkeeseen astelemista.

”Jos uunin valintaan pääsee itse vaikuttamaan esimerkiksi keittiöremontin yhteydessä tai uudiskohdetta hankkiessa, niin kannattaa luottaa uusimpaan teknologiaan. Uudet laitteet on suunniteltu mahdollisimman energiatehokkaiksi. Itse uunityypin valintaan vaikuttaa ruokakunnan tavat ja tottumukset. Paljon leipovan perheen tarpeet ovat erilaiset kuin satunnaisesti uunia lämmittävän sinkkutalouden”, Hänninen sanoo.

Nykyuunien energiankulutuksessa ei ole kovin suuria eroavaisuuksia eri merkkien tai tyyppien välillä. Tästä poikkeuksen tekee perinteinen valurautaisilla keittolevyillä varustettu lattialiesi, jossa uunin optimilämpötilan saavuttaminen kestää moderneihin laitteisiin verrattuna kohtuuttoman kauan. Pitkä lämpenemisaika tietysti kuluttaa myös enemmän sähköä.

Viisi vinkkiä energiatehokkaaseen uunin ja lieden käyttöön:

  1. Suunnittele uuninkäyttö etukäteen ja paista mahdollisimman paljon kerralla.
  2. Hyödynnä yösähkö ja muut edullisemman energian ajankohdat uuniruokien tekemiseen.
  3. Pidä uuni puhtaana, jotta sen kaikki ominaisuudet ovat tehokkaasti käytössä.
  4. Kodinkoneita uusiessa suosi uutta teknologiaa ja tarkista laitteiden energiamerkinnät.
  5. Pohdi uunin käyttötarpeita ennen uuden hankintaa ja valitse laite sen mukaan.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleja

Katso kaikki artikkelit

Tutustu aiheisiimme:

Katso kaikki artikkelit