Astianpesukone | JM Suomi

Seitsemän yleistä väittämää astianpesukoneen käytöstä

Pitääkö astiat huuhdella ennen koneeseen laittoa, tuleeko luukku avata heti pesun jälkeen, voiko koneen täyttää väärin? Astianpesukoneen käyttö kuuluu nykypäivänä suurimman osan arkirutiineihin, mutta sen käyttötavoissa on eroja. Vastuukorjaustiimimme työnjohtaja Aleksi Puhakka vastaa yleisiin väittämiin astiapesukoneen käytöstä sekä kertoo kuinka konetta tulisi huoltaa, jotta se pysyy kunnossa.

Puhakan mukaan tänä päivänä suomalaiset kiinnittävät suhteellisen hyvin huomiota kodinkoneiden toimivuuteen. Silti on asioita, jotka ovat monille vielä epäselviä.

Väite 1: Astiat pitää aina huuhdella ennen koneeseen laittamista

”Ei pidä paikkaansa. Astiat voidaan laittaa koneeseen suoraan pöydästä kuitenkin niin, että isommat ruuantähteet laitetaan biojätteisiin. Vaikka huuhtelusta ei sinänsä ole haittaa, on turhaa kuluttaa vettä astioiden huuhteluun. Sama tulos saavutetaan vähemmällä veden käytöllä. Jos astioissa on kuitenkin kovettuneita ruokajäämiä, ne eivät välttämättä lähde ensimmäisellä pesulla”, Puhakka toteaa.

Väite 2: Mikä tahansa tiskiaine käy astianpesukoneeseen

”Tämä on väärä luulo. On itseasiassa yllättävän yleinen virhe, että käytetään tavallista käsitiskiainetta koneessa. Käsitiskiaine kuitenkin vaahtoutuu kuumassa koneessa, jossa suuttimet suihkuttavat kovalla paineella lämmintä vettä. Tämä ei tee hyvää koneelle”, Puhakka kertoo.

Väite 3. Astioiden pesu tiskaamalla käyttää vähemmän vettä kuin astianpesukone

”Tähän väitteeseen törmää aina välillä. Monet tuntuvat ajattelevan, että astianpesukone käyttää vettä jotenkin turhaan. Fakta on kuitenkin, että nykyiset koneet pesevät muutamalla ämpärisellä (noin 15 litraa) vettä esimerkiksi 12 henkilön astiaston puhtaaksi parissa tunnissa. Käsinpesu juoksevalla hanalla kuluttaa samalla määrällä astioita vettä arviolta noin 100 litraa”, Puhakka sanoo.

Väite 4: Väärin täytetty astianpesukone voi aiheuttaa toimintahäiriön

”Tämä on osin totta. Vaikka sinänsä astioiden asettelulla ei ole suurta väliä, astioiden laadulla sen sijaan on. Puisia aterimia tai muita puisia astioita ei kannata pestä koneessa. Puusta saattaa pesun aikana irrota tikku tai palanen, joka voi kulkeutua poistopumppuun ja kiilautua pumppuun. Tällöin pumppu menee epäkuntoon, eikä poista koneesta vettä enää”, Puhakka muistuttaa.

Väite 5: Koneen hana tulee sulkea aina käytön jälkeen

”Mielenkiintoista kyllä, tämä pitää ja ei pidä paikkaansa. Hana on hyvä aina muistaa sulkea, mutta nykyisissä uusissa koneissa on koneen tulovesiletkuissa myös sähköinen hana, joka sulkeutuu ohjelman päätyttyä. Uudemmissa koneissa on myös letkurikkovahdit ja tuplakuoriset letkut. Eli jos alempi letku vuotaisi, niin päällimmäinen letku toimii varana. Suosittelen kuitenkin aina sulkemaan hanan, vaikkakin edellä mainitut ovatkin erinomaisia varotoimenpiteitä”, Puhakka ohjeistaa.

Väite 6: Koneen luukku tulee avata heti ohjelman loppumisen jälkeen 

”Tämä pitää paikkansa. Koneen luukku tulisi avata ohjelman loputtua, jotta kosteus saataisiin pois koneesta. Luukkua kannattaa myös pitää auki. Jos koneesta tulee tällöin hajua, koneen sihdeissä ja tiivisteissä on ruuantähteitä. Tämä on merkki siitä, että kone tulee puhdistaa. Kone itsessään ei haise. Eli jos hajua on, puhdistustoimet kannattaa tehdä”, Puhakka neuvoo.

Väite 7: Koneen putsaaminen tulee tehdä muutaman kerran vuodessa

”Tämä ei pidä paikkansa, sillä koneen pohjalla olevat ruuantähteet olisi hyvä putsata aina koneen astioiden tyhjennyksen yhteydessä. Koneen pohjalla oleva sihti puolestaan olisi hyvä putsata 1-2 kuukauden välein. Ainakin kerran kuukaudessa olisi myös hyvä siivota koneen ja luukun tiivisteet. Sen sijaan koneen käyttömäärästä riippuen kannattaa laittaa erityistä koneen pesuun tarkoitettua ainetta kerran tai kaksi vuodessa. Tämä ei kuitenkaan yksinään riitä, vaan myös muut edellä mainitut toimenpiteet ovat tärkeitä”, Puhakka toteaa.

 

Lue myös: Asiantuntijan vinkit astianpesukoneen puhdistamiseen

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleja

Katso kaikki artikkelit

Tutustu aiheisiimme:

Katso kaikki artikkelit