
Ammattijärjestäjän vinkit keittiön järjestelyyn – näin teet keittiöstäsi siistin ja toimivan
Keittiö on koko kodin sydän, joten sen järjestys tukee paitsi viihtyvyyttä myös arjen sujuvuutta. Keittiön järjestys syntyy hyvällä suunnittelulla ja selkeillä säilytysratkaisuilla. Lue alta ammattijärjestäjä Kiira Kedon helpot ja tehokkaat vinkit, miten järjestää keittiön kaapit niin, että lopputulos on paitsi käytännöllinen, myös ilo silmälle.
JM-kotien keittiöissä toiminnallisuus on otettu huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Puustellin laadukkaat kalusteet tarjoavat runsaasti säilytystilaa ja tukevat keittiön käytännöllisyyttä ja siisteyttä. Keittiökalusteet on suunniteltu niin, että säilytystilaa on runsaasti ja se on helposti muunneltavissa omien tarpeiden mukaan. Laadukkaat vetolaatikot ja kaapit helpottavat arjen sujuvuutta, ja keittiö pysyy siistinä, kun jokaiselle tavaralle löytyy oma paikkansa.
Karsiminen
Kaikki alkaa karsimisesta. Ennen kuin lähdet ideoimaan uusia säilytysratkaisuja keittiöön, karsi turhat keittiövälineet ja vanhentuneet ruoka-aineet kaapeista. Näin saat huomattavasti lisää säilytystilaa keittiöön. Pohdi tarkasti, mitä käytät ja aidosti tarvitset omassa keittiössäsi. Voisitko esimerkiksi lainata ystäviltä tai naapureilta hyvin harvoin käytössä olevia keittiötarvikkeita?
Kategorisointi
Karsittuasi kaiken ylimääräisen, järjestä loput tavarat loogisiin kokonaisuuksiin, kuten ruoanlaitto- ja leivontavälineet, astiat, ruoansäilytysastiat ja kuiva-aineet. Kuiva-aineet kannattaa vielä jakaa pienempiin kategorioihin, kuten leivontatarvikkeisiin, mausteisiin ja välipaloihin. Yhden kategorian tuotteet on hyvä säilyttää samassa paikassa ja lähekkäin toisiaan, jotta hahmotat kokonaisuuden helpommin.
Sijainti käyttöasteen mukaan
Säilytä ylähyllyillä ja vaikeammin saavutettavissa paikoissa harvemmin käytössä olevat tavarat, kuten juhla-astiat. Säästä puolestaan alahyllyt ja vetolaatikot usein käytössä oleville tavaroille, kuten kuiva-aineille ja arkiastioille, jotta pääset niihin mahdollisimman helposti käsiksi. Tavaroiden sijainnin kannalta olennaista on, että ne ovat mahdollisimman lähellä paikkaa, jossa niitä käytetään. Astiat kannattaa säilyttää lähellä astianpesukonetta ja kattilat, paistinpannut sekä lastat lähellä liettä, jolloin ruoanlaitto sujuu vaivattomasti.
Säilytyslaatikot ja purkit kuiva-ainekaapin järjestyksen hallinnassa
Hyödynnä keittiön organisoinnissa pienempiä säilytyslaatikoita ja purkkeja kuiva-aineille. Pienemmät säilytyslaatikot auttavat pitämään tuotteet omilla paikoillaan, löytämään tarvittavat ainekset nopeasti ja säilyttämään kaappien siistin yleisilmeen. Läpinäkyvät purkit sopivat hyvin usein käytettäville kuiva-aineille, kuten jauhoille, riisille ja pastalle. Purkkien avulla kuiva-aineet pysyvät siisteinä ja näet helposti, kuinka paljon tuotetta on jäljellä.
Nimikointi
Kun kaikki tavarat ovat löytäneet tiensä omille paikoilleen, nimikoi hyllyt, laatikot sekä purkit. Nimikoinnin avulla koko perhe pysyy hyvin kärryillä, mistä mitäkin löytyy, ja järjestyksen ylläpito on vaivatonta. Samalla helpotat arkea: tavarat palaavat helpommin oikeille paikoilleen, ja huomaat heti, kun jokin on loppumassa. Nimikointiin voit käyttää tarralappuja tai tarrakirjoitinta.
Vinkki: Kun käytät kuiva-aineille säilytyspurkkia, lisää purkin pohjaan omalle tarralapulle tärkeät tiedot, kuten keittoaika ja parasta ennen -päivämäärä.
Kun säilytystilat on mietitty valmiiksi, kuten JM-kotien keittiöissä, järjestyksen ylläpitäminen ei vaadi ponnisteluja. Toimiva keittiö tukee luonnostaan siisteyttä.



























