JM does not take responsibility for the translation
Kuninkaantammi, Kaarela

Kuninkaantammi, Kaarela

Helsinki

   KUNINKAANTAMMI

   Vantaanjoen ja Keskuspuiston syleilyyn rakentuva Kuninkaantammi on uudenlainen asuinalue, jossa urbaani kaupunkiasuminen yhdistyy ympäröivään luontoon ja upeisiin ulkoilumahdollisuuksiin. Kuninkaantammessa toteutetaan Eliel Saarisen ja Bertel Jungin yli 100-vuotta vanhaa unelmaa ja suunnitelmaa Helsingin puutarhakaupunginosista.

   Kuinka nopeasti Kuninkaantammeen pääsee Helsingin keskustasta? Testasimme suoran bussilinjan 43, lue lisää alempaa!

   Tarinan mukaan Ruotsin kuningas Kustaa III istutti tammen nykyisen Kuninkaantammen alueelle 1700-luvun lopulla. Puu seisoo edelleen nimeään kantavassa puistossa alueen pohjoisosassa.

   Alueen katujen ja puistojen nimistö nousee kotimaisen taiteen kultakauden naistaiteilijoista. JM Suomen rakentamien kerrostalojen takana kulkeva polku on omistettu Venny Soldanille. Talot ovat nimeltään Marie Soldanin äidin ja Tilly tämän sisaren mukaan. 

   Luonto ja hienot ulkoilumaastot ovat Kuninkaantammen valttikortteja. Keskuspuisto ja Vantaanjoki toimivat alueen luonnollisina rajoina, ja tarjoavat mahdollisuuksia monenlaisiin aktiviteetteihin, jopa kalastukseen ja melontaan. Talvella hiihtolenkki Keskuspuistossa, keväällä piknik-pyöräretki Haltialaan, kesällä reipas juoksulenkki tai sauvakävelykierros. Syksyllä marja- ja sienisato odottaa poimijaansa. Ulkoilijan palkintona suussa sulavat herkut Pitkäkosken majalla.

   Alueelle rakentuu myös ikioma uimaranta. Palettilampi, entinen vedenpuhdistuslaitoksen allas, kunnostetaan ja täytetään Päijännetunnelin vedellä. Lampi tulee olemaan alueen helmi, joka valmistuessaan houkuttelee vesipetoja rannoilleen. Ja kun tulee vilu, on ihanaa hypätä sinne suunnitellun rantasaunan lauteille.

   Kuninkaantammi

   Kuninkaantammi on  Eliel Saarisen ja Bertel Jungin Pro Helsingfors -suunnitelman, yli 100-vuotta vanhaa unelman Helsingin puutarhakaupunginosista, perillinen. 

   Keskuspuiston kainaloon kätkeytyy helmi. Kuninkaantammi on  uudenlainen asuinalue, jossa urbaani kaupunkiasuminen yhdistyy ympäröivään luontoon ja upeisiin ulkoilumahdollisuuksiin. Alueen katujen ja puistojen nimistö kunnioittaa kotimaisen taiteen kultakauden naistaiteilijoiden perinnettä alkaen Helen Schjerfbeckistä ja päättyen Ellen Thesleffin puistoon uimarannalle. Taidemaalarin puisto kokoaa koko paletin yhteen ja tarjoaa puitteet kaupunkiviljelylle. Nimensä alue on saanut tammesta, jonka kuningas Kustaa III istutti tarinan mukaan Kuninkaantammen pohjoisreunalle 1700-luvulla

   Keskuspuiston puut näkyvät ikkunasta, ja lähellä siintää tuleva Päijänteen vedellä täytetty Palettilampi. Puhtaampaa uimavettä saa hakea. Keskuspuisto tarjoaa upeat puitteet ulkoilulle. Jokamiehen oikeudet pääsevät todelliseen arvoonsa. Puolukka-, mustikka-, tatti- ja vahverokorit täyttyvät alta aikayksikön. Kalastus ja melonta on mahdollista Vantaanjoen kuohuissa. Latu- ja pyöräreittien verkosto on kattava. Kesällä kaupungin viljelemät auringonkukka- ja hernepellot ovat vapaasti kaupunkilaisten hyödynnettävissä.

   PALVELUT

   Kuninkaantammen sydämeen rakentuu toriaukio ja sen laidalle kylätalo Tammitalo. Valmistuessaan kylätalo kokoaa koulun, päiväkodin, leikkipuiston ja asukastiloja samaan rakennukseen. Väliaikainen paviljonkipäiväkoti aloittaa toimintansa jo syksyllä 2018.

   Ruokakauppa ja muita liiketiloja tulee aukiolle asuinrakennusten ensimmäiseen kerrokseen ja pääkadun varteen. Isommat kauppakeskittymät sekä terveyspalvelut sijaitsevat Kannelmäessä sekä Vantaan puolella Myyrmäessä.

   Kulkuyhteydet kehittyvät alueen rakentamisen tahdissa. Bussilinja 560 kulkee Myyrmäestä Rastilaan Kuninkaantammen alueen läpi lyhyin vuorovälein. Helsingin sisäinen linja 43 kulkee Rautatieasemalta Hakuninmaan kautta Kuninkaantammeen. Useat seutulinjat taas pysähtyvät Hämeenlinnanväylän varressa tai Silvolassa Kuninkaantammen pohjoispuolella.

   Myyrmäessä sijaitsevalta lähimmältä juna-asemalta on nopea yhteys niin Helsingin keskustaan kuin suoraan lentokentällekin.

   Kuninkaantammen erinomainen sijainti varmistaa, että myös omalla autolla pääsee nopeasti liittymään kaikille pääteille.

   Kohteita alueella

   KOTIMATKALLA KUNINKAANTAMMEEN

   Helsingin sisäinen linja 43 on kulkenut kesästä 2018 saakka Elielinaukiolta Kuninkaantammeen asti. 

   Matkustimme koko reitin päähän. Katso alta, mitä kaikkea matkan varrelle mahtuu!

   Kuninkaantammi

   Bussi 43 lähtee Elielinaukiolta kohti Kuninkaantammea.

   Kuninkaantammi

   Bussi kulkee Elielinaukiolta lähtiessään läpi helsinkiläisen kulttuuri- ja rakennushistorian. Uusi keskustakirjasto Oodi, Musiikkitalo ja Finlandiatalo ovat ensimmäiset etapit.
   Kansallisooppera ja Stadionin torni kajastavat Finlandia-talon takana

   Kuninkaantammi

   Ensimmäisissä liikennevaloissa huomio kiinnittyy vaaleanpunaiseen Hakasalmen huvilaan, jota helsinkiläisten seurapiirien kuningatar ja sosiaali- ja diakoniatyön uranuurtaja Aurora Karamzin asutti. Huvilan takana näkyy kansallismuseo torneineen.

   Kuninkaantammi

   Urho Kekkosen muistomerkki Lähde kahdeksanmetristen tolppien päällä suojaavine käsipatsaineen on vaikuttava ilmestys myös talvipäivänä. Muistomerkkiin kuuluu käsipatsaiden lisäksi pisaranmuotoinen allas. Teräksistä allasta pidettiin muistomerkin paljastamisen jälkeen vaarallisena, ja niinpä sinne on myöhemmin asennettu vedenalaiset tikkaat mahdollisten putoajien ylöspääsyä helpottamaan.

   Kuninkaantammi

   Taka-Töölössä tiiviit kaupunkikorttelit reunustavat Mannerheimintietä molemmin puolin. Bussin ikkunasta on oiva tilaisuus ihastella töölöläisfunkkikseksikin kutsuttua rakennustyyliä yksityiskohtineen.

   Kuninkaantammi

   Ohi vilahtaa myös vanhan funkkishuoltamon tiloissa toimiva pikaruokaravintola.

   Kuninkaantammi

   Töölön tullin kohdalla tiivis kaupunkimainen rakentaminen muuttuu Mannerheimintien ja keskuspuiston väliin jäävälle kaitaleelle rakennetun Laakson asuinkerrostalot tulevat näkyviin. 1900-luvun puolivälissä rakennetut värikkäät talot ovat
   Suomen ensimmäisiä aravataloja.

   Kuninkaantammi

   Bussi kaartaa Mannerheimintietä kohti Ruskeasuota, jonka tunnetuin maamerkit on entinen Tilkan sotilassairaala. Rakennus edustaa 1930-luvun funktionalismia.

   Kuninkaantammi

   Pikku-Huopalahden kattojen ylle kohoaa erikoinen terassitalo, jonka poikkeuksellinen arkkitehtuuri pistää silmään.

   Kuninkaantammi

   Liityttyään hetkeksi Hämeenlinnanväylälle bussi nousee Metsäläntien kautta Pohjois-Haagaan. Tämä 1960-luvulla  rakennettu kaupunginosa on aikanaan kuulunut Eliel Saarisen Munkkiniemi-Haaga -kaupunkirakenneratkaisuun, josta on toteutettu vain osia. Ratkaisu liittyi luonnostelmiin, joiden pohjalta Saarinen ja Bertel Jung laativat Pro Helsingfors -suunnitelman. Tähän suunnitelmaan kuului myös muuan Kuninkaantammen puutarhakaupunginosa.

   Kuninkaantammi

   Bussi ylittää Kehä I:n Kannelmäen kohdalla ja kiertää 1950-70 -luvuilla rakennetun lähiökaupunginosan.

   Kuninkaantammi

   Hämeenlinnanväylän itäpuolella sijaitsee Hakuninmaa. Rauhallinen pientaloalue on viimeinen etappi ennen Kuninkaantammea. Talot ovat pastellinvärisiä ja viehättäviä, tunnelma kuin pienessä kylässä.

   Kuninkaantammi

   Kuninkaantammen ensimmäiset talot Tilly ja Marie nousevat lumikinosten takaa. Kotimatka bussipysäkiltä kestäisi noin kolme minuuttia.

   Kokonaismatka Elielinaukiolta Kuninkaantammeen oli noin 15 kilometriä ja matkustusaika 38 minuuttia. Se ei ole aika eikä mikään pääkaupunkiseudulla.

   Samalla saa kokea ainutlaatuisen kaupunkisuunnittelun aikamatkan 1800 -luvulta nykypäivään Jungin ja Saarisen jalanjäljissä.

   Suosittelemme kokeilemaan!

   Vertaa kohteita