JM does not take responsibility for the translation
Suurpelto, Henttaa

Suurpelto, Henttaa

Espoo

   Henttaan Suurpelto

   Alue on saanut nauttia vuosikymmeniä maalaismaisesta rauhasta keskellä suurkaupunkia, ja vaikka leppoisa maalaiskylämäinen ilme on alkanut paikoitellen muuttua, on Lillhemtin alue ja kyläyhteisö edelleen ainutlaatuinen helmi pääkaupunkiseudun mittakaavassa.

   Lue lisää Henttaasta alempaa!

   Kohteita alueella

   Peltoaikeasta kaupunginosaksi

   Henttaanlaakson pohjoispuolella aukenee Henttaan peltoaukea, joka tunnettiin jo 1500-luvulla viljavana vainiona. Viljelysmaaksi peltoaukea muokkautui alueen kolmen kylän maatalojen toimesta.

   Kylistä yksi oli Henttaa, jonka olemassaolosta todistava kylänmäki sijaitsee edelleen Suurpellon pohjoispuolella. Henttaan kylä joka tuhoutui tulipalossa 1700-luvulla. Kun kylänmäen talot rakennettiin uudelleen, yksi siirrettiin muista kauemmas, nykyiseen Lillhemtiin. Nykyisin paikalla sijaitsee entisenä Lillhemtin kartanona ja Punaisena tupana tunnettu rakennus, jonka runkohirsien uskotaan olevan alkuperäisen Lillhemtin talon perua.

   Vuosina 1917-24 Lillhemtin kartanossa asui poliitikko Väinö Tanner perheineen. Linda Tanner, joka piti kartanon yhteydessä pientä kauppapuutarhaa, on saanut nimensä uuden Henttaanlaakson asuinalueen kadunnimiin.

   Lillhemtin kartanosta lohkotuille maille alkoi 1930-luvulla nousta kesäasuntoja ja sittemmin ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettuja omakotitaloja pikku puutarhoineen.

   Alue on saanut nauttia vuosikymmeniä maalaismaisesta rauhasta keskellä suurkaupunkia, ja vaikka leppoisa maalaiskylämäinen ilme on alkanut paikoitellen muuttua, on Lillhemtin alue ja kyläyhteisö edelleen ainutlaatuinen helmi pääkaupunkiseudun mittakaavassa.

   MODERNI SUURPELTO

   Henttaan itäiselle puoliskolle 2000-luvulla nousseen värikkään Suurpellon suunnittelua on ohjannut visio ekologisesta, perhekeskeisestä, oppimiseen ja kansainvälisyyteen kannustavasta rakentamismallista. Alue on löytänyt asukkaansa, ja Suurpelto onkin tunnettu muun muassa yhteisöllisestä asukastoiminnasta, mikä näkyy esimerkiksi istutuslavoina ja yhteisinä tapahtumina.

   Suurpellon vihersuunnittelun perustana on ollut alueen viljelymenneisyyteen viittaava heinäteema. Se näkyy komeasti esimerkiksi Suurpellon liikenneympyrässä, johon istutetut rantavehnät kukoistavat ja yhdistävät alueen viljavan menneisyyden nykypäivään.

   Henttaan alueella on paljon polkupyöräreittejä, ja kävelytiet vievät lähikouluun, päiväkodille ja leikkipuistoihin. Ympäristö on lapsille turvallinen ja viihtyisä, alueella sijaitsee muun muassa Suomen ensimmäinen Angry Birds –leikkipuisto. Keskuspuisto ja Henttaan peltoaukea lenkkipolkuineen ja hiihtolatuineen ympäröi Henttaata kolmelta suunnalta.

   Hiljattain auennut Suurpellon ostoskeskus tarjoaa monipuoliset palvelut kaikille Henttaan alueen asukkaille.

   Alueelta kulkevat hyvät julkisen liikenteen yhteydet lähimmille metroasemille ja kohti Leppävaaraa. Omalla autolla pääsee nopeasti Kehä II:lle ja siitä muualle Espoon tai Helsingin suuntaan.

    

   Katso lisää kuvia sekä aluevideo Henttaasta alta!

   / 12

   Katso Metsämansikan sijainti alueella videolta!

   Vertaa kohteita