JM does not take responsibility for the translation
Visiitillä Tikkurilan maalitehtaalla

Visiitillä Tikkurilan maalitehtaalla

Monipuolisesta värivalikoimasta ja punaisesta kruunulogosta tunnettu maalitehdas Tikkurila on toiminut Tikkurilankosken varressa jo yli 150 vuotta. Pääsimme tutustumaan yhtiön toimintaan ja toimitiloihin Vantaan Jokiniemessä sekä huolella valittuihin vuoden väreihin asiakasryhmäpäällikkö Eeva Chydeniuksen opastuksella.

4.4.2017

Tikkurila logoTikkurilan toiminta alkoi alun perin öljynpuristuksesta. Puristamo, joka on toiminut Tikkurilankoskessa sijainneessa tehtaassa jo vuonna 1862, tuotti pellavaöljyä sekä pintakäsittelyaineeksi että vernissaksi. Vernissaa käytettiin edelleen maalien valmistukseen.

Vuonna 1919 yhtiö alkoi valmistaa maalinvalmistusaineiden lisäksi varsinaisia maaleja ja lakkoja. Öljyn ja vernissan tuotanto lopetettiin kokonaan 1960-luvulla yhtiön keskittyessä maalien valmistukseen. 

Tikkurila on kasvanut vuosien saatossa alansa suurimmaksi tekijäksi Suomessa. Vuonna 1953 markkinoille tuotu Jokeri, Tikkurilan ensimmäinen vesiohenteinen maalituote, on edelleen maamme suosituimpia sisustusmaaleja.

Tikkurila Vuoden värit

Tikkurilan vuoden 2017 väri on nimeltään Angora (H466).

Vuoden värin ja sitä täydentävän värikokoelman ovat valinneet muotisuunnittelija Teemu Muurimäki ja sisustussuunnittelija Susanna Vento yhdessä Tikkurilan designpäällikkö Marika Raiken kanssa.

Tämän vuoden värit huokuvat murrettuja ja haaleita sävyjä, maanläheisiä, lämpimiä, pestyjä ja haalistuneita värejä. Kuvassa olevien sävyjen lisäksi kokoelmaan kuuluvat myös punainen Tomaatti ja sininen Denim.

Muita maaliuutuuksia ovat Tikkurilan Valkoinen -maali, jossa on kysytty lämmin ja pehmeä valkoisen sävy sekä Koulutaulumaali, jota saa nyt kaikissa Symphony-värikartan sävyissä. Metallinhohtoisissa Taika-maaleissa kulta, kupari ja messinki ovat juuri tällä hetkellä ne ajankohtaisimmat.

Tikkurila on kehittänyt myös uuden Duett tapetti- ja maalimalliston, jossa kuhunkin tapettiin on valittu juuri siihen sopiva maalisävy.

Tikkurila Eeva ChydeniusEeva Chydenius

Ammatti: Sisustusarkkitehtien asiakasryhmäpäällikkö Tikkurila Oyj:llä. Auttaa asiakkaita löytämään toimivat ratkaisut kohteisiinsa.

Koulutus: Historiallisten interiöörien restauroija.

Lempiväri: ”Ihailen värejä. On paljon värejä joista pidän, mutta kotiini olen valinnut ruskeaa, kultaa, mustaa ja valkoista. Ehkä työni värien parissa vaatii vastapainoksi rauhallisen värisen kodin. Kaikista väreistä ehkä kuitenkin turkoosi on se, joka aina vie minulta jalat alta”

Mikä on ihanin paikka kodissasi?

”Kotini kaunein ja viihtyisin tila on avoin olohuone ja ruokailutila. Siellä on vähäeleisiä sävyjä, isot ikkunat ja tummaksi öljytyt tammilattiat, takka ja paljon isoja viherkasveja. Minulla on sammumaton kaukokaipuu ja se näkyy myös kodin esineissä”

Miten käytät värejä?

”Pukeutumisessani käytän pääasiassa neutraaleja sävyjä, mutta välillä innostun ilottelemaan kirkkaamilla väreillä. Sisustuksessa maalaan ajoittain pienempien tilojen seiniä vahvoilla väreillä ja sitten taas vaihdan ne.”

 

Kuvat: Tikkurila Oyj

Vertaa kohteita