JM does not take responsibility for the translation
Mitä ympäristömerkitty koti tarkoittaa?

Mitä ympäristömerkitty koti tarkoittaa?

Huomasin hassun asian. Kun ajattelen ympäristöä ja sen suojelemista, ajattelen sitä tulevaisuuden näkökulmasta ja lapsien kautta, en koskaan ajattele itseäni ja tätä hetkeä. Ainoastaan ruoka tekee poikkeuksen. Ostan ja syön luomua niin paljon kuin se on mahdollista, muutoin ajatusmallini on, etten tuhlaa vettä, ettei se tulevaisuudessa lopu, en kerskakuluta, että luonto säästyy tulevaisuudessa, kierrätän ja lajittelen jätteitä tulevaisuuden takia. Kuitenkin ympäristön suojelu vaikuttaa myös tähän päivään ja jokaiseen hetkeen ja hengenvetoon juuri nyt, tällä hetkellä paitsi tekojen kautta, myös olemisen kautta.

12.4.2018

En ole koskaan aiemmin osannut ajatella, mitä ympäristömerkitty asunto kotina voisi tarkoittaa, mutta nyt se on mahdollista, kun JM Suomi tarjoaa ensimmäisenä Suomessa joutsenmerkittyjä kerrostalokoteja omistusasumiseen. Se tarkoittaa paitsi sitä, että on ajateltu tulevaisuutta, niin myös siinä juuri nyt asuvaa asukasta ja omassa kodissa juuri nyt vietettävää aikaa.

Mitä joutsenmerkitty koti siis asukkaalle konkreettisesti merkitsee? 

Kun isäni aikanaan lakkasi lapsuudenkotimme lautalattiaa, hän vuoroin oksensi ja vuoroin lakkasi. Lakan myrkylliset kaasut tekivät hänet sairaaksi. Se oli kauan ennen kuin ympäristöasioista tai sisäilmasta puhuttiin yhtään mitään. Aiemmin ei olla osattu vaatia ja kyseenalaistaa esimerkiksi maalien ja tasoitteiden turvallisuutta sekä rakentajille että asukkaille. Joutsenmerkityssä kodissa onkin ihanaa, kun voi olla varma siitä, että sisäilmassa ei leiju myrkkykaasuja. 

Meillä oli aikanaan australialainen vaihto-oppilas. Hän tuli meille tammikuussa ja yhtenä iltana ajaessamme kaupungista kotiin siinä seitsemän hujakoilla hän kysyi, missä kaikki ihmiset olivat. En heti ymmärtänyt mitä hän tarkoitti, sitten tajusin ja aloin nauraa. Kerroin, että ihmiset ovat kodeissaan, sillä suomalaiset viettävät suurimman osan elämästään sisällä. Sen määrittää sää. Siksi sisätilojen laadulla onkin niin suuri merkitys. Siihen liittyy myös toive mahdollisimman valoisista kodeista. On tärkeää panostaa kotien suunnittelussa mahdollisimman suureen päivänvalon määrään tässä pitkän pimeän vuodenajan maassa.

Luonnon valo on myös yksi tärkeä kodin sisutuselementti. Se muokkaa värejä ja tunnelmia liikkuessaan huoneissa päivänkierron ja vuodenaikojen mukaan. Omassa kodissani ihanimpia hetkiä ovat ne, kun aurinko paistaa kristallikruunun kristallien läpi ja valtava määrä spektrejä leikkii seinillä. Siinä on jotain sadunhohtoista ja ihanaa maagista fiilistä.

Asunnon viihtyvyyteen vaikuttaa myös sellaiset asiat, jotka eivät varsinaisesti näy. Ne vaikuttavat elämään ja hyvinvointiin syvällisemmällä tasolla, kuten muun muassa aidot sisustusmateriaalit ja luonnonkuidut. Sellainen asia on myös se, että kodinkoneet on valmiiksi valittu tukemaan asukaan mahdollisuutta vaikuttaa omaan energian kulutukseen. Joku on miettinyt jo taustalla asukkaan puolesta asioita.

Minusta tämä on niin onnellinen asia. On hienoa, että ihmisistä ja luonnosta välitetään. Viihtyvyyden ja kauneuden lisäksi on upeaa, että ihmisille rakennetaan valmiiksi sellaisia koteja, joissa ympäristö on otettu huomioon.

Valoisan asunnon kodinkoneet ovat valmiiksi energiatehokkaita ja sisäilma puhdasta. Vaikka kulutamme koko ajan enemmän, menevät asiat silti koko ajan myös parempaan suuntaan. Kukaan ei enää lakkaa ja oksenna. On hienoa, että asiat halutaan tehdä kestävän kehityksen periaatteella. On ihanaa voida ostaa vastuullisesti viljeltyjä ruokatarvikkeita ja kantaa ne kotiin, jonka seinät ja perustuksetkin on sillä periaatteella tehdyt. Se on kaikkien trendien äiti – megatrendi.

Vertaa kohteita