JM does not take responsibility for the translation
Heikki Räisänen haluaa hoitaa asiat heti

Heikki Räisänen haluaa hoitaa asiat heti

5.7.2018

HeikkiVastaava työnjohtaja Heikki Räisänen istuu autossa matkalla Espoon Tapiolasta kotiinsa Porvooseen ja vastailee kysymyksiini rauhallisella, leppoisalla äänellä. Kello on puoli neljä ja hän aikoo olla hakemassa lastaan päiväkodista neljältä, kuten joka päivä. Tunnen piston sydämessäni, koska omat lapseni olivat aina ne viimeiset, jotka haettiin.

Ihmettelen eikö pitkä työmatka rasita aamuin illoin.

- Ei juurikaan. Aamuisin matkalla on aikaa ajatella päivän kulku työmaalla valmiiksi niin, että kun on perillä, on heti valmis aloittamaan hommat. Olen sopinut työnantajan kanssa, että lähden kotiin niin, että ehdin hakea lapsen tarhasta ja kotimatkalla ehtii puhua työpuheluita kaikessa rauhassa. Muutenkin tykkään puhua ja hoitaa asiat heti niin asiat pysyvät järjestyksessä. Ja kyllä vastaan työpuhelimeen vielä illallakin. Parempi hoitaa asiat pois nopeasti niin mielenrauha säilyy.

-  Nämä on tosi isoja juttuja ihmisille ja työ on otettava sillä vakavuudella. Oman kodin ostaminen voi olla pitkäaikainen haave ja kun se toteutuu, on kodin oltava laadullisesti niin hyvä, että asiakas on onnellinen. Pienestä virheestä voi tulla maailman isoin asia.

Koti – se on iso asia. Oma isäni rakensi lapsuudenkotini. Siitä vaiheesta on paljon kuvia, kuoppa pihalla, puutavaraa pinoissa ja iso kasa maata, oikea mutavuori, jossa vanhemmat sisarukseni tykkäsivät leikkiä, minä en ollut edes syntynyt vielä tuolloin. Isä tunsi jokaisen nurkan meidän talosta. Tiesi mitä oli tehnyt ja miten.

Aina kun olen muuttanut uuteen kotiin ne ovat saaneet kokea vähintään suursiivouksen ja usein myös mojovan remontin. Myös vuokra-asunnot. Olen halunnut tehdä asunnoista kotejani ja jotenkin tämä kaikki siivoaminen ja remontinteko liittyvät siihen. Kun kuuraa joka nurkan, tietää millaisia ne nurkat ovat. Kun olen muuttanut uudisasuntoon, olen vain kevyesti pyyhkinyt pölyt, kantanut tavarat onnellisena sisään ja alkanut asua uudessa kodissa. Asunnossa, jonka joku muu on jo tehnyt kodikseni.

En ole oikeastaan koskaan ajatellut sitä, että kuka ehkä on jostain vastuussa kerrostalon rakentamisessa tai kuka sen on tehnyt. Ajatuksissani tekijä on suuri yhtiö. Mutta yhtiönhän tekevät siellä työskentelevät ihmiset. On ihanaa ajatella, että uutta kotia rakennetaan oikeasti sen tuleva asukas mielessä. Että kodin rakentajille asukas tärkeä ja on tärkeää, että hän on tyytyväinen ja saa hyvän kodin.

Heikki

Heikki Räisänen päätyi rakennusalalle hiukan vahingossa. Alun perin hän haaveili elokuvaajan urasta ja pyrki leffa-alaa opiskelemaankin, mutta kun ei päässyt hän päätyi opiskelemaan rakennustekniikkaa ammattikorkeakouluun. Kesät sujuivat haalariharjoittelusssa ja sen jälkeen työnjohdon harjoittelussa, josta noustaan sitten työnjohtajaksi ja vastaavaksi työnjohtajaksi eli vastaavaksi mestariksi kokemuksen kartuttua.

- Pääasia oli ammatti, jossa näkee mitä on saanut aikaan. Täällä voi sanoa, että me ollaan tehty sulle hyvä koti ja tässä se nyt on! Se kannustaa tekemään.

Minusta tuo kuulostaa ihanalta. Ja ammattihan on aikamoinen. Oli sää mikä hyvänsä, töitä tehdään. Rakennuksilla on märkää betonia, lunta, kylmää ja pakkasta, hellettä ja sadetta.

Heikki kertoo, että Tapiolan Taika on omalla tavallaan hyvin haastava projekti, koska tontti on äärimmäisen ahdas. Rakennustarvikkeille tarvitaan tilaa ja tilaa on jäätävä myös tekemiselle.

- Kohde on vaikea, emmekä ole päässeet helpolla, mutta pidän haasteista. Työkaverit toimitusjohtajaa myöten luottaa siihen, että saan projektin vietyä loppuun. Se tuntuu tosi hyvältä.

Heikki itse asuu perheensä kanssa appiukon talossa vuokralla, mutta oma unelmien talo nousee pian Karhusaareen. Vaimokin on samalla alalla, joten yhdessä tehdään. Työnjako on kuitenkin se, että vaimo hoitaa perheen ja Heikki rakentamisen.

-Ja kiirettä ei ole. Rauhassa voidaan tehdä. Jos perhe tarvitsee aikaa, sitä järjestyy.

Vertaa kohteita