JM does not take responsibility for the translation
Ammattilaisten kasvattaja

Ammattilaisten kasvattaja

Hanna haastatteli kokenutta työpäällikköämme Olli Niskasta ammattiin kasvusta ja kasvattamisesta.

10.1.2019

Olli NiskanenAmmattiin kasvaminen on mielentiintoinen juttu. Monessa ammatissa tarvitaan paljon opiskelua ja tarkkaa tietoa, mutta kun valmistuu ei ehkä kuitenkaan ole vielä valmis. Kokemus ja sen tuoma tieto uupuvat eikä niitä saa haalittua kasaan, kuin tekemällä töitä. Siinä piilee paradoksi. Ei voi tehdä töitä jos ei osaa ja toisaalta ei opi jollei tee.

Sain suuren ilon haastatella JM Suomi Oy:n työpäällikkö Olli Niskasta, joka on itse kasvanut alalle ja opettanut huiman joukon rakennusalan alan ammattilaisia vierellään. Olli Niskanen on antanut hyvän kiertää.

Jo nuorena poikana hän teki kesätöitä rakennuksilla ja koska oli maalta kotoisin, auttoi maatalon kunnossapidossa ja oppi erilaisia kädentaitoja ikään kuin äidinmaidosta. Veljet kiinnostuivat autoista, joita maatalossa riitti, kun isä vielä ajoi taksia. Autojen ropaaminen ei kiinnostanut Ollia lainkaan. Sen hän jätti suosiolla veljilleen. Rakennusala kiinnosti muun muassa rahan takia. Hyvälle työmiehelle maksettiin rakennuksilla hyvin. Koteja tarvitaan aina, joten töitä pitäisi myös riittää, jos hoitaa hommansa hyvin.

Kun Olli Niskanen aloitti työt rakennuksilla, ne aloitettiin aina pienimmistä, vaatimattomista töistä kisälliperiaatteella.

- Siinä kasvaa siihen työhön ja oppii koko ajan kokeneemmiltaan. On niin paljon sellaista mitä ei voida kirjoissa kertoa.

Olli kävi Teknisen oppilaitoksen mutta kasvoi silti ammattiinsa myös vanhempien ja kokeneempien osaajien apurina. Samaa periaatetta hän on noudattanut itsekin oltuaan jo vuosikymmeniä (40 vuotta) johtavassa asemassa työmailla.

- Kun ottaa vierelleen nuoren kaverin, joka seuraa siinä vieressä ja juoksee hakemaan papereita ja auttaa pienissä asioissa, hän näkee koko ajan, kuinka homma toimii. Kuinka päätöksiä tehdään ja miten hyvä johtaja käsittelee alaisiaan. Siinä oppii näkemällä ja sitä mukaan kun oppi karttuu, muuttuvat tehtävät vaativimmiksi osaamisen mukaan.

Kuuntelen Ollin jutustelua kiinnostuneena ja mietin mitä oikeastaan tiedän koko alasta ja sen rakenteista. En oikein mitään. Kerrostalon rakentaminen on tuhansien asioiden summa, jossa vastataan rakennuttajan rahoista, työntekijöiden turvallisuudesta, työn sujuvuudesta, aikatauluista, logistiikasta ja lopulta siitä, että asukas saa laadukkaan kodin, joka on rakennettu siten kuin pitää ja jossa asukas voi olla onnellinen.

Olli Niskanen
JM:n työpäällikkö Olli Niskanen

Olen itse saanut maistaa vain pienen murusen tuosta kaikesta, kun remontoimme omaa taloamme. Se oli aika kamalaa. Lopultahan minä ja mieheni olimme vastuussa kaikesta, vaikka meillä olikin vastaava mestari. Hän osasi kyllä tehdä muutamia ikäviä virheitä.

Toinen henkilökohtainen kosketukseni asiaan on kun joskus alle kymmenen ikäisenä lauloin En etsi valtaa loistoa yksinlauluna, pahvisiivet selässäni Rakennusmestarien joulujuhlassa. Kun nyt kuuntelin Ollin tarinointia (samoin kuin aiemmin haastattelemani Heikki Räisäsen) arvostukseni hyvään ja vastuulliseen rakentamiseen saa aivan uusia ulottuvuuksia. Eihän sitä tajua ollenkaan miten valtava vastuu näillä ihmisillä on. Se vaati taitoa, osaamista ja myös rohkeutta.

- Haluan viedä tätä tietoa ja taitoa edelleen eteenpäin. Rakennusala on kovaa työtä ja todellakin siihen liittyy paljon vastuuta monista asioista. Siksi on hyvä, jos nuoren vierellä on vanhempi konkari, jolta voi kysyä neuvoa. Ei tule stressiä eikä mene yöunet, kun kuitenkin joutuu vastaamaan miljoonista euroista toisten rahaa. 

Kun kuuntelen Ollin juttuja, muistan yhtäkkiä, että hänen tarinassa on jotain entuudesta tuttua. Sehän on kuin suoraan Kalle Päätalon Iijoki-sarjasta. Omaelämänkerrallisessa sarjassa Kalle Päätalo haluaa päästä rakennusmestariksi ja lopulta onnistuukin siinä.

Ollilla on kuitenkin myös toiveena opettaa alalle lisää osaajia. Kokemusta on riittävästi. Yli 2000 kerrostaloasuntoa on valmistunut hänen valvonnassaan neljänkymmenen vuoden aikana.

Se perintö, jonka hän haluaa jättää perintönään alalle, on työteon kunnioittaminen ja hyvien tekijöiden kasvattaminen rinnalla kulkien.

Vertaa kohteita